Matex onderhoud

Onderhoud voor alle bedrijfsdeuren

Matex is dé partner voor merkonafhankelijk onderhoud aan bedrijfsdeuren. Of u nu een kleine onderneming runt of een groot industrieel complex beheert, wij begrijpen hoe cruciaal het is om uw bedrijfsdeuren in optimale staat te houden. Met onze expertise en ervaring bieden wij hoogwaardige onderhoud voor alle soorten bedrijfsdeuren (overheaddeuren, roldeuren, snelroldeuren, schuifdeuren etc.), ongeacht het merk.

Storing aan uw bedrijfsdeur melden?

We staan klaar om te helpen. Wij vragen u het Matex-Serviceobjectnummer van uw deur bij de hand te houden.

Bel +31 (0)30 227 1111

Naar het meldingsformulier

De voordelen van een onderhoudsovereenkomst:

 • Voor alle merken en type bedrijfsdeuren, branddeuren en dockequipment
 • Voorrang bij storingen én recht op 24/7 service
 • Verlegt van de levensduur van uw deuren
 • Voorkomt vervelende storingen en onnodige kosten
 • Veel onderdelen op voorraad
 • Minimale verstoring van uw bedrijfsproces
 • Van iedere deur wordt een (digitale) onderhoudshistorie bijgehouden

De voordelen van onderhoud door Matex

Veiligheid

Overheaddeuren worden vaak gebruikt in commerciële en industriële omgevingen waar veiligheid een topprioriteit is. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat de deuren veilig blijven functioneren. Defecte of slecht onderhouden deuren kunnen gevaarlijk zijn en letsel veroorzaken. Door tijdig onderhoud te laten uitvoeren, kunnen potentiële veiligheidsrisico's worden geïdentificeerd en verholpen, zoals defecte sensoren, slechte bedrading of onjuiste werking van deuren.

Betrouwbaarheid

Een goed onderhouden overheaddeur functioneert betrouwbaar en probleemloos. Door regelmatig onderhoud uit te voeren, kunnen potentiële storingen worden voorkomen. Dit minimaliseert het risico op onverwachte uitval van de deuren, wat kan leiden tot verstoring van bedrijfsactiviteiten, vertragingen in de productie of logistieke processen en extra kosten voor reparaties.

Levensduur

Door regelmatig onderhoud te laten uitvoeren, kan de levensduur van overheaddeuren worden verlengd. Slijtage en beschadigingen kunnen tijdig worden geïdentificeerd en aangepakt, waardoor de duurzaamheid en prestaties van de deuren behouden blijven. Dit vermindert de behoefte aan frequente vervanging en bespaart kosten op de lange termijn.

De onderhoudsbeurt van de deur in het kort

Inspectie en onderhoud van:

 • Veren & hefkabels – controle en bijspannen veren
 • Wielen – controle, smeren
 • Rails – controle en smeren
 • Beveiliging – onderloop, kabelbreuk, veerbreuk
 • Besturing – werking en veiligheid
 • Loop van de deur – geluiden en afwijkingen
 • Algehele conditie

Verslaglegging

De onderhoudsbeurt leggen we vast in het Service- en inspectierapport. U leest daarin wat we hebben gedaan en welke adviezen we voor u hebben.

Daarin staat ook het actuele conditiegetal. Dat is een getal dat - conform de NEN 2767 richtlijn – aangeeft wat de staat van uw deur is en daarmee een goede indicator voor het toekomstige onderhoud of eventuele vervanging.

Facilitaire bedrijven & het MJOP

Facilitaire bedrijven spelen een belangrijke rol bij het onderhoud van bedrijfsdeuren. Een van de essentiële aspecten van het onderhoudsproces is het opstellen en volgen van een Meerjaren Onderhoudsplan (MJOP). Het MJOP is een gedetailleerd plan dat de periodieke onderhoudstaken en inspecties voor de bedrijfsdeuren beschrijft, met als doel de optimale werking, veiligheid en duurzaamheid van de deuren te waarborgen.

Het samenwerken op basis van een duidelijk MJOP geeft gemoedsrust, efficiëntie en zorgt voor de optimale werking en veiligheid van hun deuren. Door proactief onderhoud uit te voeren en te voldoen aan de richtlijnen van het MJOP, kunnen bedrijven hun bedrijfsdeuren in topconditie houden en de levensduur ervan verlengen.

Veel gestelde vragen over onderhoud

Waarom is regelmatig onderhoud aan bedrijfsdeuren belangrijk?

Regelmatig onderhoud aan bedrijfsdeuren is essentieel om de veiligheid, betrouwbaarheid en levensduur van de deuren te waarborgen. Het helpt potentiële storingen te voorkomen, minimaliseert ongeplande uitvaltijd en verlengt de levensduur van de deuren. Bovendien zorgt regelmatig onderhoud ervoor dat de deuren voldoen aan de relevante veiligheidsnormen en wettelijke voorschriften.

Welke soorten bedrijfsdeuren kunnen worden onderhouden?

Onze onderhoudsdiensten zijn van toepassing op verschillende soorten bedrijfsdeuren, waaronder overheaddeuren, roldeuren, branddeuren, snelloopdeuren, sectionaaldeuren en meer. We hebben expertise in het onderhouden van diverse deursystemen om aan de specifieke behoeften van verschillende bedrijven en sectoren te voldoen.

Hoe vaak moet onderhoud aan bedrijfsdeuren worden uitgevoerd?

De frequentie van onderhoud aan bedrijfsdeuren kan variëren op basis van verschillende factoren, waaronder het type deur, de intensiteit van het gebruik en de specifieke omgevingsomstandigheden. Over het algemeen wordt aanbevolen om ten minste één keer per jaar preventief onderhoud uit te voeren. Dit helpt potentiële problemen tijdig te identificeren en de deuren in optimale staat te houden. Voor deuren die intensiever worden gebruikt, kan vaker onderhoud nodig zijn.

Wat omvat een typisch onderhoudsbezoek aan bedrijfsdeuren?

Een typisch onderhoudsbezoek aan bedrijfsdeuren omvat verschillende activiteiten, zoals het controleren en afstellen van deursystemen, smeren van bewegende onderdelen, inspecteren van veiligheidsmechanismen, controleren van elektrische componenten, testen van de deurwerking en het vervangen van versleten onderdelen indien nodig. Het doel is om ervoor te zorgen dat de deuren veilig functioneren, soepel werken en voldoen aan de geldende normen en voorschriften.

Wat gebeurt er als er een storing optreedt aan een bedrijfsdeur?

In het geval van een storing aan een bedrijfsdeur is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Neem contact op met ons team voor assistentie. Onze deskundige technici zullen de storing diagnosticeren, de nodige reparaties uitvoeren en ervoor zorgen dat de deur weer veilig en operationeel is. Het is belangrijk om storingen niet zelf te proberen op te lossen, omdat dit kan leiden tot verdere schade of veiligheidsrisico's.

Bieden jullie ook spoedreparaties aan?

Ja, we begrijpen dat storingen aan bedrijfsdeuren urgent kunnen zijn. Daarom bieden we spoedreparatieservices aan. Neem in geval van een storing of noodsituatie direct contact met ons op en we zullen zo snel mogelijk een ervaren technicus sturen om het probleem op te lossen en de deur weer operationeel te maken.

Onderhoud aan overheaddeuren

Onderhoud aan overheaddeuren zorgt ervoor dat ze optimaal functioneren en de veiligheid van gebruikers gewaarborgd blijft. Regelmatig onderhoud helpt potentiële problemen vroegtijdig op te sporen en te verhelpen, waardoor storingen en onverwachte uitval worden voorkomen. Het onderhoudsproces omvat vaak het smeren en inspecteren van bewegende onderdelen, zoals rails, rollen en scharnieren, om ervoor te zorgen dat ze soepel werken. Daarnaast wordt de werking van veiligheidsvoorzieningen, zoals sensoren en beveiligingen tegen kabelbreuk, gecontroleerd en getest. Door regelmatig onderhoud uit te voeren, kan ook de levensduur van de overheaddeur worden verlengd, waardoor kostbare reparaties of vervangingen op de lange termijn worden voorkomen.

Volgens het Arbeidsomstandighedenbesluit en de NEN-EN 13241-1 norm moeten overheaddeuren regelmatig worden geïnspecteerd en onderhouden door een erkende onderhoudsspecialist.

 

Onderhoud aan roldeuren

Onderhoud aan roldeuren is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat ze veilig en betrouwbaar blijven functioneren. Regelmatig onderhoud aan roldeuren helpt om mogelijke problemen tijdig te identificeren en te verhelpen, waardoor storingen en ongeplande uitval worden voorkomen. Tijdens het onderhoudsproces worden verschillende aspecten van de roldeur gecontroleerd en onderhouden. Dit omvat onder andere het smeren van bewegende onderdelen zoals de geleiderails, rollen en scharnieren om soepele werking te garanderen. Daarnaast worden de werking van de motor, de bedieningssystemen en de veiligheidsvoorzieningen gecontroleerd en getest. Veiligheidsvoorzieningen zoals fotocellen, obstakeldetectiesystemen en noodstops worden zorgvuldig gecontroleerd om te verzekeren dat ze correct functioneren.

Volgens het Arbeidsomstandighedenbesluit (Arbobesluit) en de NEN-EN 13241-1 norm dienen roldeuren regelmatig te worden onderhouden door een erkend onderhoudsbedrijf.

 

Matex Deuren: bekijk onze roldeuren

Onderhoud aan branddeuren

Branddeuren zijn misschien wel de meest belangrijke deuren in uw gebouw. Om hun effectiviteit te behouden, moeten branddeuren regelmatig worden onderhouden en getest. Ons ervaren team van gekwalificeerde technici staat klaar om uw branddeuren grondig te inspecteren, onderhouden en testen.

In Nederland is onderhoud aan branddeuren verplicht volgens de geldende wet- en regelgeving op het gebied van brandveiligheid. De verplichting voor onderhoud aan branddeuren is vastgelegd in het Bouwbesluit 2012 en de daarbij behorende regelgeving, zoals de NEN 6069-norm voor brandveiligheid van bouwwerken.