Nieuws

Overheaddeuren in detail – alles wat je moet weten

Overheaddeuren (ook wel sectionaaldeuren genoemd), zijn niet weg te denken uit de bedrijfsomgeving. De verticaal bewegende deuren zijn populair vanwege hun lange levensduur, veiligheid en gebruiksgemak. Overheaddeuren zijn veelal te vinden in verschillende commerciële, industriële en soms zelfs residentiële gebouwen.

Hoe kiest u de juiste overheaddeur?

De deuren bestaan uit horizontale panelen (secties) die samen een geïsoleerde barrière vormen wanneer ze gesloten zijn. Dit maakt overheaddeuren geschikt voor een breed scala aan toepassingen. Denk aan laad- en losperrons, garages, magazijnen en bedrijfsgebouwen, maar ook aan ziekenhuizen en winkelcentra.

Maar hoe kiest u de juiste overheaddeur en waar moet u allemaal op letten bij het kiezen van uw overheaddeur? Lees snel verder, wij vertellen u alle overheaddeur details. 

Overheaddeuren in detail

Met welk mechanische werkt een overheaddeur?

De meeste overheaddeuren zijn opgebouwd op uit horizontale panelen. Onze Matex M40P, M40F, M40 ISO, M80P en M80F vallen hieronder. De panelen haken in elkaar zodat ze verticaal opgestapeld worden. Dankzij de opbouw uit panelen kunnen wij een overheaddeur snel, efficiënt en precies op maat maken. Hierbij wordt het bovenste paneel op maat gemaakt om precies te passen.

Dankzij de panelen kan een overheaddeur bij het openen een bocht maken om langs het plafond weg te draaien. De deur opent ‘boven je hoofd’, hier komt de naam overheaddeur vandaan. Echter is een bocht niet altijd nodig, wanneer er voldoende ruimte is, kan een overheaddeur ook volledig recht omhoog openen.

Wat valt er te kiezen aan een overheaddeur?

•    Kleur van de buitenzijde
•    Kleur van de binnenzijde
•    Volledig dicht of met glas: van een klein venstertje, tot aan een deur nagenoeg volledig uit glas
•    Handbediend of elektrisch: dit kan worden aangevuld met een handzender, bewegingsmelder (radar), trekschakelaar of inductielus
•    Het toevoeren van een extra loopdeur in de deur
•    Een standaard of extra geïsoleerde deur

Hoe beveiligd een overheaddeur de ruimte? 

Een overheaddeur heeft twee belangrijke functies: het binnenhouden van de warmte en het voorkomen van tocht. Is warmte-isolatie extra belangrijk? De ISO, M80P en M80F bieden extra isolatie. Daarnaast moet een overheaddeur ook afsluiten voor ongewenste toegang. 

In welke materialen levert Matex overheaddeuren?

De panelen van onze Matex overheaddeuren zijn sandwichpanelen opgebouwd uit twee lagen staal met isolerend schuim ertussenin. De M40 deuren bestaan uit panelen van 40 mm dik. De M80 deuren van 80 mm dik hebben meer geïsoleerd schuim. Daarnaast heeft een overheaddeur een stalen railsysteem, torsieveren en meestal een elektrische aandrijving. 

Alle stalen onderdelen zijn thermisch verzinkt om goed bestand te zijn tegen roest. Voor zeer vochtige omgevingen met zure materialen kan Matex een overheaddeur gemaakt uit RVS (roestvaststaal) leveren. 

Wat is de levensduur van een overheaddeur bij Matex?
De levensduur van een overheaddeur wordt bepaald door verschillende factoren. De gebruiksfrequentie, omgevingsfactoren en of er ‘netjes’ met de deur wordt omgegaan. 

Een overheaddeur bestaat uit bewegende delen. Bij het openen wordt het deurblad opgetild door de motor en het verkenpakket. Dit wordt mogelijk gemaakt door staalkabels, loopwielen, scharnieren en lagers. Over tijd gaan deze onderdelen slijten.

De omgeving heeft ook invloed op de slijtage. Is er veel stof en gruis bij de deur? Dan kan dit op den duur tussen de bewegende delen komen en de slijtage versnellen. Wanneer dit extreem is, is een ander deurtype zoals een roldeur aan te bevelen.

Laatste factor is hoe er met de overheaddeur omgegaan wordt. Bij handbediende overheaddeuren zien we regelmatig dat er ‘grof’ mee omgegaan wordt (snel openen/snel sluiten) waardoor de deur zware klappen te verwerken krijgt. Bij elektrisch bediende deuren zien we dat er regelmatig tegen aangereden wordt. 

De levensduur kan verlengd worden door goed onderhoud. We bevelen aan om de deur jaarlijks te laten inspecteren. Onze service-monteurs smeren de bewegende delen en verwijderen vuil. Wanneer een onderdeel als een scharnier of een loopwiel versleten is, vervangen we dit direct.

Kan een overheaddeur worden gebruikt in een stoffige ruimte?

Overheaddeuren kunnen ook worden gebruikt in ruimtes waar veel stof, vuil of corrosieve materialen zijn. Weet je niet precies welke deur geschikt is? Win dan advies in bij onze verkoopafdeling. We kunnen u een aangepaste overheaddeur of ander type deur aanbevelen die goed bestand is tegen deze stoffen.

Wat is het minimale en maximale gewicht van overheaddeuren?

Het maximale gewicht voor het ‘deurblad’ (de panelen) van een overheaddeur is 1500 kg. Echter is het maximale gewicht afhankelijk van de exacte toepassing en configuratie. De maximale breedte van een overheaddeur is 12 meter, bij een hoogte van 6 meter.

Wanneer een overheaddeur wordt voorzien van beglazing, of loopdeur worden de maximale afmetingen kleiner omdat deze opties het gewicht verhogen. 

Niet voldoende ruimte voor een deur?

Wanneer er een grotere deur nodig is dan de maximale afmetingen voor een overheaddeur, moet er gekozen worden voor een ander type deur, bijvoorbeeld een roldeur, schuifdeur of zeildoekhefdeur.

Altijd een passende deur: overheaddeur DWG/BIM

Een Overheaddeur DWG (ook wel BIM) verwijst naar technische tekeningen in een DWG-bestandsformaat. In dit geval specifiek gemaakt voor uw overheaddeuren. Deze tekeningen bevatten gedetailleerde informatie over de afmetingen, constructie en technische aspecten van uw overheaddeur.

Een overheaddeur DWG is essentieel voor: 
•    Een nauwkeurig ontwerp: een DWG is essentieel voor gedetailleerde planning en uitvoering.
•    Constructie en installatie: ondersteunt correcte constructie en nauwkeurige installatie.
•    Onderhoud en reparaties: dient als waardevolle referentie bij onderhoudswerkzaamheden.
•    Communicatie: Een DWG vergemakkelijkt de communicatie tussen ontwerpers, bouwers en technici.

Kortom, een DWG maakt een gestroomlijnde aanpak mogelijk.

Onderhoud & installatie overheaddeuren bij Matex

Wij produceren de overheaddeuren altijd op maat. Het installatieproces bestaat uit een aantal stappen: 

1.    We beginnen met het opmeten van de ruimte, zo kunnen we ervoor zorgen dat de deur altijd past. 
2.    Een overheaddeur heeft namelijk veel configuratiemogelijkheden. Denk aan kleur, beglazing, loopdeur en isolatie. Dit zijn de belangrijkste opties.
3.    Hierna volgt de uitvoering. Wanneer u twijfels heeft over de uitvoering of maat, bevelen wij het aan om een afspraak te maken met onze vertegenwoordigers. Wij komen langs, bekijken de situatie, meten de deur op en informeren je.
4.    Weet je hoe de overheaddeur geconfigureerd moet worden? Dan kan je direct contact opnemen voor een offerte. Wij werken de offerte binnen 2 werkdagen uit.
5.    Bestel je jouw overheaddeur bij ons? Dan komen we, als we nog niet langs geweest zijn, langs om de afmetingen van de deur op te meten. 
6.    Tijd voor de productie. Onze productieafdeling gaat de deur produceren, de standaard productietijd is 6 tot 8 weken. Het is ook mogelijk om een spoedorder te plaatsen. 
7.    Wanneer de overheaddeur gereed is, neemt onze planning contact met je op om een afspraak te maken voor de montage. Onze monteurs komen bij je langs en plaatsen de deur. Indien afgesproken demonteren wij ook de bestaande deur en voeren deze af. 

Nu je nieuwe overheaddeur is geplaatst wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk meegaat.  Matex overheaddeuren zijn gemaakt van kwalitatieve, hoogwaardige onderdelen. Omdat een overheaddeur uit bewegende onderdelen bestaat, treed er op den duur slijtage toe. Voor deze onderdelen hebben wij altijd reserveonderdelen op voorraad. Door de deur jaarlijks te laten onderhouden en er netjes mee om te gaan verleng je de levensduur van jouw overheaddeur met 5 tot 10 jaar. De oudste overheaddeur die wij momenteel onderhouden komt uit 1972!

Terug naar overzicht

Bestel overheaddeuren voor uw bedrijf bij Matex

Matex levert op maat gemaakte overheaddeuren van de hoogste kwaliteit voor commerciële toepassingen. Onze overheaddeuren kunnen worden geconfigureerd met verschillende opties om aan uw esthetische en functionele eisen te voldoen. 

Bent u benieuwd naar de overheaddeuren in ons assortiment? Bekijk al onze overheaddeuren en vraag direct een offerte aan. Heeft u nog een vraag over onze overheaddeuren? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder.